• Opvallen op LinkedIn is essentieel bij het zoeken naar een nieuwe baan.
  • Blake Barnes van LinkedIn deelt zijn tips om op te vallen bij recruiters.
  • De sleutel tot succes? De juiste woorden in je profiel, het uitlichten van je vaardigheden en strategisch omgaan met recruiters.
  • En je moet vooral niet schromen om openbaar te maken dat je een baan zoekt.

Met met de verschuiving van de werkplek naar digitale platforms en thuiswerken, is het online zoeken en vinden van banen nog belangrijker geworden.

Dit betekent ook dat het loont om te werken aan je online profiel op zakelijke fora zoals LinkedIn.

Volgens Blake Barnes, vicepresident Product bij LinkedIn, moet je op een paar dingen letten om je LinkedIn-profiel volledig te benutten.

Hieronder vind je de tips van Barnes om alles uit je LinkedIn-profiel te halen in het nieuwe jaar.

Laat de wereld weten, 'ik ben #OpenToWork' 

Het voelt niet altijd fijn om als werkzoekende ervoor uit te komen dat je werkloos bent. Laat dat stigma los, zegt Barnes. "Niemand heeft in deze tijd schuld aan werkloosheid".  

Schaamte kan ervoor zorgen dat mensen hun pogingen om een baan te vinden, verbergen. Dat voorkomt echter dat ze gevonden worden door recruiters. Op LinkedIn gebruiken werkzoekenden momenteel de #OpenToWork-banner in hun profielfoto om te laten zien dat ze openstaan voor nieuwe klussen.

Volgens LinkedIn gebruiken al meer dan drie miljoen mensen op het platform deze banner, vertelt Barnes. En het helpt. Ook omdat gebruikers in hun profiel kunnen aangeven wat voor werk ze zoeken, waar en voor hoeveel uur per week. LinkedIn laat gebruikers ook alerts instellen, zodat je meteen meteen op de hoogte wordt gebracht als er een geschikte vacature vrijkomt.

Als je nog steeds niet openbaar wilt maken dat je op zoek bent naar een nieuwe baan of klus, dan kan je die status ook alleen openbaar maken voor recruiters (en onzichtbaar laten blijven voor je huidige werkgever).

Benadruk je vaardigheden (en vergeet je soft skills niet)

Recruiters vinden mensen door te zoeken naar bepaalde vaardigheden. Daarom is het belangrijk dat die ook in je profiel vermeld worden.

Zogeheten 'hard skills' waar recruiters momenteel naar op zoek zijn: blockchain, cloud computing en analytisch denkvermogen. De 'soft skills' waar naar gezocht wordt zijn: creativiteit, overredingskracht en aanpassingsvermogen.

Barnes raadt werkzoekenden aan om deze vaardigheden te etaleren in hun profiel. En ook om deze vaardigheden door LinkedIn te laten verifiëren. Dat kunnen gebruikers doen met de 'Take assessment'-functie in het 'Skills & endorsements'-onderdeel van een LinkedIn-profiel. Hier krijg je multiple choice-vragen voorgeschoteld die je badges laat verdienen met veel gezochte vaardigheden. En die badges, die zijn weer waardevol om recruiters aan te trekken.

Gebruik sleutelwoorden om je 'skills' vindbaar te maken voor recruiters

Recruiters zoeken ook naar specifieke baanomschrijvingen in LinkedIn-profielen. Dus het is belangrijk om die in de kopregel van je profiel relevant te maken.  

Zorg ervoor dat je bedrijfspecifieke functieomschrijvingen, zoals 'data ninja', 'omschrijft' voor recruiters. Maak van 'data ninja', 'data scientist'. Recruiters zoeken namelijk niet naar werpsterren gooiende werknemers, maar iemand die een waardevollle aanwinst is voor bedrijven.

En een handige tip voor starters, benadrukt Barnes, is om gaten in je cv op te vullen met relevante stages of vrijwilligerswerk.

Accepteer berichten van recruiters!

Heb je jouw profiel geüpdatet? Dan is het wachten op reacties van recruiters. Krijg je er een? Bedenk dan dat ieder contact waardevol kan zijn, ook al bieden ze niet een geschikte baan aan. "Kijk waar een gesprek toe leidt", zegt Barnes. "Je weet nooit wat er uitkomt."

Een gesprek leidt misschien niet tot een nieuwe baan, maar kan je wel meer inzicht geven in de arbeidsmarkt. En wie weet geeft de recruiter je wel een gouden tip om succesvol te zijn in de jacht naar een nieuwe functie.

Neem het initiatief: ga het gesprek aan 

Je hoeft niet passief te blijven in dit hele proces, vertelt Barnes. Benader ook eens een recruiter die je op het oog hebt. Maak een praatje. Zorg er wel voor dat je LinkedIn-profiel helemaal bijgewerkt is.  

Houdt het - zeker in het eerste contact - professioneel. LinkedIn geeft je tips hoe je het beste recruiters kunt benaderen. "Wees vriendelijk, hoffelijk en direct", zegt Barnes. "Je moet al snel duidelijk maken waarom de recruiter met jou in gesprek moet gaan. Het zijn drukke mensen."

Naast deze tips wil Barnes werkzoekenden ook op het hart drukken dat ze de hoop niet moeten verliezen. Ook niet in deze uitdagende tijden. Het is normaal om te twijfelen aan jezelf. Maar heb geduld, zegt hij. "Ik wil werkzoekenden aanmoedigen om de ups en downs te accepteren. Alles wat je voelt is natuurlijk en menselijk."

Lees meer over solliciteren: